top of page

Grafische Technieken

De grafische producten van onder1hoedje zijn originele ontwerpen, ingeïnkt en afgedrukt in eigen atelier. Verschillende grafische technieken zoals etsen, aquatint, 'droge naald', zeefdruk en linosnedes worden toegepast. 

Diepdruk

Hoogdruk

Tempera

Voor de collage/tempera kaartjes wordt vertrokken van een een foto uit tijdschriften, het interessant fragment wordt er uit geknipt en opgeschuurd tot een flinterdun velletje waarbij het beeld bijna verdwenen is. Het schilderen gebeurt met eitempera : sommige stukken worden overschilderd, andere weer niet, afhankelijk van de beoogde compositie en  kleurcombinatie. Door dit proces transformeert het beeld naar een heel andere betekenis, een oorlogstafereel kan plots een vrolijke bijeenkomst worden (of andersom). Een vernislaag, tenslotte, beschermt de broze tempera.

Monotype met arabische gom

De drager voor de monotype afdrukken is pvc. Na ontvetten van het oppervlak wordt die afgedekt met een laagje arabische gom. Hierop kan geschilderd worden met aquarel. Men kan eveneens werken met stiften op waterbasis, potlood, lithokrijt e.d. De arabische gom is een bindmiddel voor dat soort media en zal bij het afdrukken van de pvc plaat op licht vochtig etspapier ervoor zorgen dat de aangebrachte verf en tekeningen niet gaan uitlopen.

bottom of page